Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Άγνωστα θαύματα του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς,Μητροπολίτη Ζίτσης και Αχρίδος

Άγνωστα θαύματα του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς,Μητροπολίτη Ζίτσης και Αχρίδος
08Οκτ

Επιμέλεια:πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου.
Πολλές    είναι    οι    μαρτυρίες    ανθρώπων για    θαύματα που τέλεσε    ο Άγιος
Νικόλαος (Βελιμίροβιτς) .Αναφέρουμε  αντιπροσωπευτικά  μερικά  από αυτά .
A.Ο Αλέξανδρος    Στοιμίροβιτς    διηγείται πως    είχε      αρρωστήσει βαριά από φυματίωση  και ότι οι γιατροί δεν  του έδιναν  καμιά ελπίδα. Όταν ξαφνικά όμως άκουσε    για    τους BOGOMOLIACI*  , αποφάσισε    να παραστεί   σε μια  από τις συνάξεις τους.Εκεί    ένας    ηλικιωμένος    κύριος   μέλος    της ένωσης ,τον συμβούλευσε   να πάει   στη μονή Ζίτσης και ο Επίσκοπος   Νικόλαος    θα του διαβάσει  μια  προσευχή  υπέρ  υγείας.
Ο Αλέξανδρος   ακολούθησε   την   συμβουλή   του   και πήγε στην μονή Ζίτσης, όπου βρήκε το Νικόλαο   να τελεί   τη θεία   λειτουργία  .Μετά   το πέρας της θείας    λειτουργίας    εξομολογήθηκε    στον Νικόλαο    ο οποίος    και του διάβασε    προσευχή    υπέρ    υγείας  .Όπως δήλωσε      ο ίδιος    ο Αλέξανδρος Στοιμίροβιτς μετά από λίγες  ημέρες  θεραπεύτηκε τελείως.
Το γεγονός    το οποίο επιβεβαίωσαν    και οι γιατροί,  χωρίς    βέβαια ναμπορούν  να  το εξηγήσουν. Ο ιαθείς αποφάσισε    να μονάσει    μαζί    με το γιό του στην    ιερά    μονή Λέσακ,   όπου    έλαβε    το όνομα   Αρσένιος    ενώ η γυναίκα    του με την κόρη του  μόνασαν  στην ιερά  μονή Κουτσεβίστε.
—————————————————————————————–
B.Το 1944 ,όταν   ο Νικόλαος ήταν αιχμάλωτος    των Γερμανών, πέρασε από τη Βιέννη   και οι κατακτητές σταμάτησαν   στον Σερβικό   Ορθόδοξο   ναό για να προσευχηθεί    ο Νικόλαος  .Εκεί    βρισκόταν μία    γυναίκα    της οποίας λόγω των βασανιστηρίων ,είχε υποστεί  μεγάλο  πρόβλημα η σιαγόνα  της  και το στόμα  της είχε  παραμορφωθεί .
Όταν ο Νικόλαος    εισήλθε      στο ναό,   προσπάθησε    να τον προσεγγίσει, αλλά    οι Γερμανοί    δεν    της    το επέτρεψαν    και το μόνο    που κατάφερε   να ακούσει   από το Δεσπότη   ήταν   να   προσεύχεται στο Θεό και στον Άγιο Νικόλαο.
Η γυναίκα  μέσα  της  αισθανόταν ότι μόνο  αυτός  ο άνθρωπος  μπορεί να την βοηθήσει    και ότι θα τον ξαναδεί  .Έτσι και έγινε    .Οι Γερμανοί    μετά από ένα χρονικό διάστημα ξαναπήγαν τον Νικόλαο    στο    ναό για    να προσευχηθεί. Εκεί   η γυναίκα   ζήτησε   από τον Νικόλαο   να   την βοηθήσει να θεραπευθεί  .Αυτός,  αφού   την ευλόγησε , της είπε    « η πίστη   σου   ας   είναι προσευχή  για τον Άγιο  Νικόλαο ».
Και όπως   διηγείται   η γυναίκα   από εκείνη   τη στιγμή   αισθάνθηκε μια δύναμη    να την κυριεύει    και    χάνει    τις αισθήσεις    της   μέχρι    το βράδυ  .Το βράδυ,  όταν συνήλθε    ,διαπίστωσε    ότι είχε θεραπευθεί    πλήρως.  Τις επόμενες ημέρες ,όταν πήγε  στους  γιατρούς  για εξετάσεις , αυτοί   δηλώσαν ότι τα αδύνατα   παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ και ότι πρόκειται για θαύμα
—————————————————————————-
Γ.Σημαντική    είναι και η μαρτυρία    του Μητροπολίτου    Μαυροβουνίου  Αμφιλοχίου ( Ράντοβιτς ) .
Ο Μητροπολίτης   διηγείται   πως όταν   ήταν   μεταπτυχιακός   φοιτητής στην Ελλάδα ,θέλησε  να  μεταβεί  στην Αμερική  και να τελέσει  ένα  τρισάγιο
στη μνήμη    του    Επισκόπου Νικολάου.  Παρακάλεσε τον νεαρό    τότε ιερομόναχο Αθανάσιο  (Γέφτιτς ), μετέπειτα   Επίσκοπο   Ερζεγοβίνης,  και τον πατέρα    Ντράγκομιρ    Μάλισα    να τον ακολουθήσουν στο ταξίδι  ,όπως    καιέγινε.Σύμφωνα    με τη    μαρτυρία των τριών,την ώρα    που    ο πατέρας Αμφιλόχιος  τελούσε  το τρισάγιο, άγγελοι  έψελναν   και φως  από τον ουρανό κάλυπτε  το μνήμα  του Νικολάου.
—————————————————————–
Σημείωση.
*Τι ήταν οι BOGOMOLIAC
Ο πρώην Επίσκοπος    Βοσνίας -  Ερζεγοβίνης    Αθανάσιος  (Γέφτιτς)
χαρακτηρίζει   τους BOGOMOLIAC ως θρησκευτικοηθική κίνηση των Σέρβων
Ορθοδόξων    χωρικών στα τέλη του    19,ου αιώνα    και αρχές του 20ου αιώνα.
Εξαιτίας   των προβλημάτων   που είχαν   δημιουργήσει   οι συνεχείς πόλεμοι,η
θρησκευτική    και ηθική    ζωή    των    πολιτών    είχε    αδυνατίσει    και η κίνηση
αυτή    ήρθε    να δώσει    νέα    πνοή.Ως    καθοδηγητή είχαν    τον Επίσκοπο
Αχρίδας,Ζίτσης  Νικόλαο ( Βελιμίροβιτς), καθώς  και άλλους   επισκόπους  της
Σερβικής  Ορθοδόξου Εκκλησίας.Η  κίνηση  αυτή  υπάρχει  ακόμη και σήμερα
σε  μερικές  περιοχές
ΠΗΓΕΣ.
  1. Jankovic,Episkop Nikolaj III,ό.π., σ.576.
  2. Glasa Crkve ,2003 ,σσ.237-239 .
  3. Zlatousti Propovednik ,ό.π. , σ.275
  4. Β.Κυρίτση. Νικόλαος Βελιμίροβιτς-Μητροπολίτης Ζίτσης και Αχρίδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου